čtvrtek 27. listopadu 2014

Jablečný koláč obráceně


Nedivte se, dostala jsem od tchánovců spoustu jablek, takže všechno sladké teď u nás jablka použila. 

Proč obráceně? Úplně jednoduše proto, že se peče jablkama, která jsou pokryta těstem. Po upečení se koláč vyklopí a TRADÁ! Koláč se může podávat. Vynikající je samozřejmě ještě teplý se šlehačkou.


Porce mnou upečená je pro tři lidi. Těsto je piškotové bez tuku. Počítejte s tím, že už Vám skoro vůbec 'nenakyne' (stejné těsto se používá na rolády), Já ho nedělám ani moc sladké - v původním receptu je 80g cukru moučky a přidává se do sněhu, já používám dvě lžíce medu a přidávám do žloutkové pěny. Máte-li tedy radši sladší, přidejte si medu více.
Také v tomto koláči nahrazuji hladkou mouku, hrubou, lépe pak na jablkách sedí.
Těsto nesmí být tekuté, má spíše konzistenci pěny, kterou budeme na jablečný základ pokládat.

Ingredience:
3 vejce rozdělené na žloutky a bílky
100g hrubé mouky
2 polévkové lžíce medu
kůra z 1/2 citronu
vanilkový cukr
třtinový moučkový cukr

4 jablka
hrst rozinek
lžička chia semínek (nemusí být)
skořice

tuk na vymazání formy
mouka na vysypání

Z bílků a vanilkového cukru si ušleháme tuhý sníh. Cukr, ale do bílků přidávejte až ve chvíli kdy budete mít tekutou pěnu, jinak se vám hustý sníh vyšlehat nepodaří. 
Ze žloutků a medu ušlehejte pěnu a opatrně do ní zamíchejte sníh. Nakonec po troškách přidávejte mouku. Těsto dobře promíchejte, ale zároveň buďte co nejjemnější aby vám nespadl sníh.
Jablka nakrájíme podle libosti, já zvolila na 1/4 a poté na plátky. promícháme s rozinakama, chia a skořicí. Naskládáme na dno formy (já použila srnčí hřbet / chlebovou), kterou máme vymazanou tukem, dno vysypáno cukrem a okraje moukou.
Na jablečnou směs navrstvíme těsto a cca minutu formou jemně kvrdláme do stran -  to aby se těsto vyrovnalo a zateklo do všech zákoutí kam se dostane.
Pečeme při 180°C přibližně 20 minut. Během pečení troubu neotvírejte, jinak vám i to málo těsta spadne a slepí se dohromady.
Po upečení necháme chvilku chladnout ve formě poté vyklopíme na mřížku. Před překlopením se ale ujistěte, že jsou všechny okraje volné = obřízněte koláč kolem dokola formy nožem.

Pak už je jen na Vás jestli ho sníte ještě za tepla nebo vydržíte čekat na vychladnutí. U nás jsem měla co dělat abych ho vůbec stihla vyfotit a kousek na mě nezbyl ani jeden. takže příště rovnou dvojnásobné množství.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat