sobota 13. prosince 2014

Mrkvičkové karbonátky



Tyto placičky miluji. Je to ve své podstatě jen čistá mrkev. Často si je dávám s česnekovým dipem, ale ten já si dávám skoro ke všemu :) Jsou slaďounké jako mrkev, mají nádhernou barvu, jsou rychlé, zdravé a je to večeře po které nebudete ještě hodinu vzdychat jak se nemůžete hnout.
Navíc když vychladnou, jsou stále stejně dobré a tak se fantasticky hodí na výlety nebo piknik. Záleží jen na Vás jak velké je uděláte, já hlasuji pro menší, ale tlustější kousky. Máte-li friťák nebo umíte-li fritovat v troubě, je skvělé je udělat jako kuličky a na kousku veky potřené ať už česnekovou pomazánkou (co mám pořád s tím česnekem) falešným kaviárem, nebo tvarohovou mátovou pomazánkou budou vynikající jako silvestrovské jednohubky.

A teď už recept!

Ingredience:
4 středně velké mrkve
1 vejce
hladká celozrnná mouka podle potřeby
špetka soli
trocha oleje, já používám kokosový nebo olivový

To je toho málo že? Mouku můžete samozřejmě vybrat i obyčejnou hladkou, záleží na vás a na tom co máte doma. Množství neuvádím, sama tento recept dělám od oka. Jde o to, aby tam mouky bylo přesně tolik, aby se dala hmota tvarovat, ale mouky tam nebylo tolik aby kazila chuť. (tolik ABY!)
Veškeré mrkve oloupeme a odkrojíme vršek a spodek. Teď přichází ta horší část a to je strouhaní. Musíte strouhat na jemno a přesvědčte se, že máte opravdu ostré struhadlo. Jinak nebudete mít pevné bickáky ale super pevné bicáky.
Osolte, přidejte vajíčko a míchejte, nejlépe ručně. A postupně přidávejte mouku až budete mít celistvé těstíčko ze kterého se dají tvarovat kuličky. V tu chvíli máte hotovo. Tedy těstíčko máte hotovo. Bezva na tomhle těstíčku je, že není lepivé, takže nepotřebuje studenou vodu jako u obyčejných masových karbanátků.
Takže z těsta teď vytvarujeme kuličky a ty posléze dlaněmi rozplácneme, smažíme po obou stranách na středním plameni přibližně 3 minuty. Prostě tak, abychom měli jistotu, že jsou hotové ale zase aby nám nezčernali.
Odložíme na papírovou utěrku a můžeme podávat.
Vařený brambor je úplně dostačující.

DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat